06-45342562 info@gideanne.nl
Selecteer een pagina

Zwanger?

 Keep Calm and hire a Doula!

De geboorte van je kindje

De geboorte van je kindje is een heel bijzondere, emotionele en lichamelijke ervaring. De manier waarop je de geboorte beleeft heeft een langdurig effect op hoe je je voelt als moeder en als vrouw. Vraag maar eens aan je oma van 91 of de bejaarde buurvrouw, iedere vrouw hoe oud ze ook is weet zich de geboorte van haar kinderen tot in detail te herinneren. En dat is niet voor niks. Zwangerschap, geboorte, het zijn life- events in het leven van een vrouw.

 Als doula vind ik het belangrijk om de zwangerschap en geboorte van je kindje te omringen met zorg en aandacht. Jouw wensen en behoeften staan hierbij centraal, jij kent je lichaam immers het beste. Een vrouw die zich gesteund en gehoord voelt tijdens de bevalling, kijkt namelijk vaak positief terug op dit mooie moment in haar leven. Een positieve bevalervaring maakt je sterk, krachtig en geeft je zelfvertrouwen! 

“Hoe je bevalling ook verloopt, mijn wens is om jou met een goed gevoel terug te laten kijken op dit bijzondere moment.”

“Don’t just pray for a normal birth, prepare for one”

10 Redenen om voor een doula te kiezen

 • Je wil graag extra begeleiding en continue support tijdens de zwangerschap en de bevalling.
 • Je wil je partner ontlasten, zodat ook hij zich kan ontspannen en er 100% voor jou kan zijn.
 • Het is je eerste kindje en je bent onzeker.
 • Je weet van jezelf dat je moeilijk kunt ontspannen.
 • Je hebt een medische indicatie en wil graag zo natuurlijk mogelijk bevallen.
 • Je bent eerder bevallen en je wil het graag anders doen.
 • Je wil een goed bevalplan maken, waarin je wensen staan maar dat ook realistisch is.
 • Je hebt eerder een keizersnede gehad.
 • Door alle mogelijkheden en keuzes rondom bevallen zie je door de bomen het bos niet meer…..
 • Je bent een single mom en wil graag extra support.

Veel gestelde vragen:

Wat is een doula?

In de oude culturen, was zwanger zijn en geboorte een belangrijk onderdeel van de gemeenschap. Vrouwen steunden elkaar bij het op de wereld zetten van een kind. De geboorte was een krachtig moment.
Tegenwoordig ervaren veel vrouwen dit niet zo. En wat blijkt uit onderzoek: een ondersteunende vrouw aan je zijde, die er voor 100% voor jou en je partner is, vergroot de kans op een positieve geboorte beleving aanzienlijk. En dát wisten ze natuurlijk al in die oude culturen.

Een doula wordt ook wel een zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het is een deskundige en goed opgeleide vrouw die jou en je partner op een niet- medische manier voorbereidt op de bevalling en de periode direct daarna. Tijdens de bevalling is zij continue aanwezig, vanaf de eerste weeën tot een paar uur na de geboorte van het kindje.

Een doula is een zeer coole vrouw die ervoor zorgt dat je tijdens de bevalling blijft voelen en vertrouwen: “Ik kan het wel.”    Kiind magazine

Wat doet een doula?

Tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap leren we elkaar goed kennen. We gaan onderzoeken wat je wensen en behoeften zijn, maar ook kijken naar je angsten en verlangens. Elke zwangerschap en geboorte is anders, dus er bestaat geen standaard plan voor de begeleiding. Vaak weet je zelf al wat je wil. Ik hoef niet te vertellen ‘hoe het moet’. Ik ben er om dingen op een rijtje te zetten, in beweging te brengen. Met mijn kennis en ervaring stel ik de juiste vragen, zodat jíj de volgende stap zet en de regie hebt over jouw zwangerschap en bevalling. Ik reik dingen aan, waar jij uit kan kiezen. Want er is zoveel te lezen en er zijn zoveel keuzes, maar wat past bij jou?

Heel praktisch gaan we op zoek naar bijvoorbeeld:
• Hoe ga jij het beste om met pijn?
• Hoe ontspan jij het beste?
• Welke houdingen passen bij jou?
• Welke wensen t.a.v. de bevalling zijn realistisch?
• Welke angsten kunnen verdwijnen door goede voorlichting?

Tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling blijf ik continue aanwezig en ben ik jouw helpende hand als het gaat om:
ademhaling, ontspanning, massage, bevalhoudingen, grenzen en wensen bewaken, maar ook om te luisteren en je moed in te spreken. Ik zorg voor rust en vertrouwen en blijf bij je, hoe lang de bevalling ook duurt.

Doula begeleidingstraject

Omdat ik geloof in de kracht van eenvoud bied ik één pakket aan. Uiteraard is geen zwangerschap hetzelfde en hebben verschillende vrouwen verschillende verwachtingen. 
Maar naast de kracht van eenvoud geloof ik ook in flexibiliteit en de mogelijkheid op elkaar af te stemmen. Wil je meer gesprekken, of juist minder – misschien bedacht je pas in week 34 van je zwangerschap dat je een doula zou willen. Wil je gesprekken van 2 uur of liever wat korter of langer, wil je dat ik met je meega naar de verloskundige of niet – we kunnen alles bespreken.

Basispakket Doula- begeleiding:      

 • Een kennismakingsgesprek, dit is vrijblijvend en gratis. Het vindt plaats in mijn praktijkruimte in de Balanspraktijk.
 • Drie gesprekken voorafgaand aan de bevalling, waarvan 1 keer in mijn praktijkruimte in de Balanspraktijk.
 • Een ontspannende voetmassage of een zwangere buikmassage (1/2 uur)
 • Ondersteuning bij het schrijven van je bevalplan
 • Vanaf 38 weken ben ik 24/7 oproepbaar voor je bevalling
 • Continue support tijdens de bevalling, ongeacht hoe lang deze duurt
 • Het maken van mooie foto’s tijdens de bevalling en/of erna
 • Twee nagesprekken, één tijdens de kraamweek en één na ongeveer 6 weken

Uit te breiden met het schrijven van je geboorteverhaal en het maken van een hard-cover fotoalbum: 
Hard- cover fotoalbum van 20x15cm met foto’s in kleur en zwart- wit

Werkgebied

Ik woon in Vleuten en werk in een straal van ongeveer 50 km rondom Vleuten (Utrecht, Leidsche Rijn, Amersfoort, Woerden, Bilthoven, Gouda, Maarssen, Schoonhoven, Vianen, Leerdam).

En mijn partner dan?

Een doula neemt zeker niet de plaats van de partner in. Ik ben er juist ook voor je partner. We vormen samen een team.
Tijdens de zwangerschap bespreken we hoe je partner jou tijdens de bevalling goed kan ondersteunen. Tijdens de bevalling kan je partner mij vragen stellen of even naar buiten gaan om op te laden. Bij bevallingen met een doula geven partners aan meer vertrouwen te hebben in de bevalling en zich veel actiever betrokken te voelen.

Komt een doula ook naar het ziekenhuis?

Ook bij een ziekenhuisbevalling is een doula een goede keuze. In een druk ziekenhuis waar je vaak lang alleen bent is het prettig wanneer de doula voor de juiste omstandigheden zorgt. Zij zorgt voor een goede communicatie tussen jou, je partner en de zorgverleners.
Een doula weet ook vaak vanuit eerdere ervaringen hoe het er in het ziekenhuis waar je bent aan toe gaat en zij kent de weg. Daarnaast is zij voor jullie de vertrouwde persoon die tijdens de hele bevalling bij je blijft, ze heeft niet te maken met wisseldiensten. In een ziekenhuis zie je vaak zoveel verschillende gezichten dat het fijn is één deskundig persoon naast je te hebben die je goed kent en vertrouwt.

Samenwerking met verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgsters?

Door mijn jarenlange ervaring en kennis als verloskundige weet ik heel goed wat er speelt binnen de geboortezorg. Ik weet hoe druk verloskundigen zijn, hoe zij onder druk staan en toch steeds weer met hart en ziel geboortes begeleiden. Ik weet hoe de ziekenhuizen kampen met personeelsgebrek en er noodgedwongen verloskamers gesloten moeten worden. Als doula kan ik ook voor hen, in de zwangerschap en tijdens de bevalling de ideale omstandigheden creëren om hun werk te doen.
We versterken elkaar, vullen elkaar aan en we hebben allemaal hetzelfde doel: een bevalling waar je positief op terug kijkt en een gezond kindje!

“Doula’s don’t empower women, they empower themselves, but having a doula helps

Positieve effecten van een doula

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar bevallen in Nederland en hoe dat beter en veiliger kan.
De belangrijkste aanbevelingen laten zien dat een vrouw niet alleen gelaten zou moeten worden zonder een deskundige, die continu aanwezig is om haar en haar partner te begeleiden tijdens de bevalling. 

De belangrijkste effecten zijn:

 • De bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter
 • Minder verzoeken om pijnbestrijding (bv. een ruggenprik)
 • Minder keizersnedes
 • Minder kunstverlossingen
 • Actievere betrokkenheid van de partner bij de geboorte
 • Moeder en partner kijken positiever terug op de geboorte
 • Minder postnatale depressies in de eerste weken na de geboorte

Ervaringen

Tijdens mijn zwangerschapstraject als alleenstaande vrouw ben ik mij gaan verdiepen in de begeleiding van een Doula tijdens de zwangerschap en de bevalling. 

Ik had van andere alleenstaande dames hele positieve, fijne verhalen gehoord hierover. Tevens was er altijd wel een gedachtegang om nog iemand bij de bevalling te hebben naast mijn zus.

Zodoende kwam ik via via bij Gideanne terecht.

We hebben een aantal keren telefonisch contact gehad en elkaar een paar keer gezien tijdens de zwangerschap. Ze gaf mij goede tips, uitleg, info over alles wat te maken had met de bevalling en daar omheen en gaf voetmassages.

De geboorte van mijn dochter is het pittigste en absoluut hét mooiste wat ik in mijn leven heb mee mogen maken. Een zeer intense en bijzondere gebeurtenis die ik met 2 fijne mensen heb beleefd. Met Gideanne en met mijn zus Ingeborg.

Het hele geboorteproces, de weeën en de bevalling, vond ik wel heftig en pittig. Ik heb een paar momenten gehad dat ik het lastig vond te ontspannen. Gideanne was een waardevolle steun tijdens het geboorteproces. Ze sprak mij rustig toe als het even niet ging en hielp mij weer te focussen op de weeën en mijn yoga ademhalingsoefeningen.

Na 26 uur van het begin tot het einde heb ik mijn dochter op de wereld gezet. Al die tijd was zij daar en week ze geen moment van mijn zijde wat heel fijn was.

Ze heeft mij heel goed begeleid wat ik als zeer positief ervaren heb. Een lieve, zeer betrokken vrouw die haar vak goed verstaat. Ze heeft een mooi boekje gemaakt met daarin prachtige foto’s en het geboorteverslag. Heel waardevol.

Lieve Gideanne, ontzettend bedankt wat je voor mij hebt betekend!

 

Tjarda (40 jr)

Gideanne heeft me heel goed voorbereid op de bevalling, zodat ik met vertrouwen uitkeek naar de geboorte van ons kindje. Het is gelukt om een negatieve bevalervaring om te buigen naar een positieve en daar ben ik heel trots op. Ik gun iedereen in Nederland een doula zoals jij!

“Bevallen met jou is ons goed bevallen”.

Na een hele moeizame eerste bevalling wist ik deze bevalling heel anders zou (willen) doen! Mijn missie was alle mensen verzamelen die mij konden helpen dit te kunnen doen. Ik kreeg de tip van een Doula en kreeg jouw naam door. Na een eerste kennismaking hadden wij beiden een heel goed gevoel bij jou dat we wisten dat wij jouw begeleiding heel graag zouden willen voor, tijdens en na de bevalling.
Tijdens de aanloop naar waar en hoe ik wilde bevallen zakte de moed me een aantal keren in de schoenen maar gelukkig heb jij hier een groot aandeel in gehad mij hierbij te steunen en te motiveren mijn doel voor ogen te houden, en het lukte!
Zo gezegd zo gedaan, natuurlijk kwamen hier wat zweetdruppels en pijn bij kijken… maar met jouw hulp, steun en bemoedigende woorden heb ik “mijn ideale bevalling” waar kunnen maken! En wat een prachtige ervaring was het! Ik ben enorm trots dat ik niet van mijn ideaal ben afgeweken en wij met jouw hulp dit hebben kunnen doen!
Door middel van jouw hulp hebben we dit echt ontspannen SAMEN kunnen doen! Zonder jou had dit ons niet zo gelukt! En hier zijn wij je enorm dankbaar voor! Ik kan het echt iedereen aanraden jou in de arm te nemen, want zo kan je bevalling een hele mooie ervaring worden!  

De begeleiding van Gideanne was enorm fijn, ze denkt mee, hielp omdenken en ze heeft ons geholpen angsten los te laten. Na alle afspraken die wij hebben gehad werd ik steeds zekerder over de bevalling. De rol van Gideanne was zeer waardevol voor ons, we weten zeker dat zij een groot aandeel is geweest in het “succes”van deze bevalling.
Het is ook ontzettend fijn om een mooi fotoboekje te hebben! Ik vind het heerlijk er zo nu en dan in te kijken en te lezen, heel waardevol! Heel veel succes met je bedrijfje. Weet zeker dat het een succes gaat worden en al je cliënten/gezinnen enorm blij gaan zijn met jouw steun en begeleiding. Wij zijn heel blij dat jij bij ons zo’n grote rol hebt gespeeld! 

Het is mooi om te zien hoe Gideanne in korte tijd een band opbouwt met de barende. Ze voelt heel goed aan welke ondersteuning de moeder nodig heeft. Gideanne heeft zeer veel kennis over een baring, dit maakte het samenwerken met haar heel fijn. We vulden elkaar precies aan.

Ik heb de begeleiding van Gideanne als zeer prettig ervaren. Ze is rustig aanwezig, bescheiden en speelt goed in op de behoeften van de ouders. We hebben heel prettig samengewerkt. Ik hoop je snel bij een volgende bevalling weer te ontmoeten.

Evaluatie na een verdiepingsstage bij Catharina Ooijens (klinische bevalcoach in het AMC)

“Het feit dat een verloskundige met 25 jaar ervaring zich zo open stelde voor mijn expertise was hartverwarmend. Gideanne heeft de gave om zich op de achtergrond te houden en toch volledig aanwezig te zijn. Behalve dat ze een warme persoonlijkheid heeft is zij bescheiden en leergierig. Tevens is zij zeer gepassioneerd om als doula te werken en was ik blij om mijn aandeel hierin te mogen overdragen. Zij begrijpt als geen ander dat juist in ziekenhuizen veel vrouwen aandacht tekort komen door een belaste anamnese , onderbezetting, administratieve taken en kan zij een aanvulling zijn zowel voor de vrouw als in de samenwerking met andere zorgverleners. Tijdens de stage dagen hebben we als team gefunctioneerd mede door haar achtergrond als verloskundige hebben haar aanvullingen zowel mij als de patiënten verrijkt.

Investeren in de toekomst en het vergroten van het menselijk kapitaal ligt ons beiden na aan het hart en daar kan Gideanne als doula een grote bijdrage in leveren.”

Catharina Ooijens (klinische bevalcoach AMC)

Gideanne helpt je graag verder!

Bezoekadres:
De Balanspraktijk
Hogeweide 6
3541 BC Utrecht
(navigeer op Saffraanweg)

Postadres:
Parkweg 6A
3451 RJ Vleuten